Кланова политика и дипломация в онлайн игрите

Политика и дипломация в игрите?


Много хора незапознати с живота във виртуалните светове на онлайн игрите ще се изненадат да чуят, че съществуват и такива понятия, които при това са напълно реални. Обикновеният играч не се интересува от политиката в играта, а се стреми да развие героя си и да се сдобие с всякакви игрови възможности. В процеса на развитие той може да получи покана да се включи в клан или гилдия, където заедно със своите другари да си оказват взаимопомощ при рейдовете срещу босовете и в подземията. Именно тогава играчът ще научи, че съществува политика. Всеки клан си има своя собствена политика за развитие.


Кланове, водещи миролюбива политика

В много игри има кланове, водещи напълно миролюбива политика, които не изявяват амбиции за завладяване на територии, завземане на замъци, лидерски позиции във виртуалния свят. Те са с ПвЕ ( PvE - Person versus environment ) насоченост и обикновено в тях има наложена забрана към  членовете си за ПК (PK - Person Kill). Някои от тези кланове сключват договори с останалите кланове в играта за ненападение и взаимопомощ. Тяхна основна цел е пълноценно забавление и отдих в играта, като често играчите в подобни гилдии са над 25-30 -годишна възраст. В подобен клан често има ограничение за набиране на членове под 18-годишна възраст.

Агресивни кланове

В почти всички игри може да срещнете и подобни кланове - хулигани, които набират в своите редове играчи, които не се съобразяват с никого и с нищо. Тяхната цел е да вършат безобразия и да тормозят играчи с ПвЕ насоченост. Често те умишлено убиват персонажи, които се занимават със събиране на ресурси и търговия. Някои от тях се забавляват, убивайки героя ви, който е с няколко нива по-ниско развит. В много игри има наказания за персонажи, които се занимават с ПК, но това не пречи на подобни хора, да развият няколко героя, с които да правят каквото си искат в играта. Нерядко подобни геймъри убиват героя ви с цел да го ограбят, тъй като в някои игри от багажа ви може да паднат вещи, които сте придобили по време на игровия процес, а не е изключено да отнемат оръжието ви или някой друг скъп предмет. За да се избегне тази опасност повечето онлайн игри предлагат предмети, които могат да се закупят за реални пари от игралните магазини, с които да предотвратите грабежа. Не може обаче да предотвратите нападението срещу героя ви.

Кланове, борещи се за световно господство

Съществуват и такива кланове, чиято цел е да подчинят виртуалния свят, завземайки териториите, градове, крепости и т.н. Политиката и дипломацията, водена от подобни гилдии, е много по-сложна. Първоначалната цел е бързо и агресивно да се завземат колкото се може повече територии, за да се получава определена печалба от това, ежедневно да се обхождат дънджъните с най-богати награди и да се унищожават босове, носещи добри бонуси. В подобни кланове вътрешната дисциплина е голяма, налага се строг подбор на новобранците, като се въвеждат изисквания за възраст, време, прекарано в играта, участие в рейдовете, организирани от клана, участие във войните, в обсадите, помощ на персонажи с по-ниско ниво, задължително използване на програми за гласова връзка и множество други мероприятия. Подобни кланове сключват често съюзи, алианси с подобни гилдии. Нерядко възникват и междуособни войни в рамките на съюза, които се прекратяват след дълги преговори между лидерите. Ако в дадена игра има расово разделение то обикновено клановете се групират по расов признак с цел доминация на дадената раса.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment