Дайте начален шут на проекта си с Kickstarter


Тези, които се интересуват от новините около MMO-тата, знаят и са чували за Kickstarter. Аз доскоро не знаех въобще що за чудо е това. Чета новини - този разработчик събирал пари в Kickstarter, онзи подготвил проекта си и го представил в Kickstarter. Някакви големи имена в MMORPG бизнеса редовно се появяват в новините и са пряко свързани с Kickstarter - Ричард Гериът, Крис Робъртс, Брайън Фарго и др. Направи ми впечатление, че събират милиони долари в тази система. Реших да надникна на сайта и да се образовам. Оказва се, че идеята не е лоша. Ако си гениален програмист или писател, но ти трябват пари, за да реализираш намеренията си - Kickstarter е за теб. Имаш реалната възможност да си набавиш необходимите средства. Даже някои се присмиват и казват, че благодарение на Kickstarter скоро ще изчезнат големите издатели на MMORPG. Разработчиците просто ще поставят проекта си и ще чакат геймърите да ги финансират. Между другото в момента именно така се финансират проектите Camelot Unchained и Shroud of Avatar.

Kickstarter е система за финансиране, основана на системата на социална мрежа. Вместо да натискате бутона "Харесва ми", там можете да подкрепите финансово, дори с малки суми любимия си проект - например дългочаквана игра или действаща такава, която обаче е закъсала за пари, за да разработи и издаде следващия си ъпдейт.

Как става?
Регистрираш се на сайта и представяш новия си проект, като детайлно описваш идеите си - поставяш видеоклипчета, снимки, описания, графики и т.н. Отделно от това може да създадете блог, в който ежедневно да описвате какво сте свършили, какво предстои да направите, да обсъдите с феновете си техните идеи и предпочитания и т.н. Колкото повече пишете за идеята си, толкова по-голям е шансът ви да съберете необходимите средства. Като заговорихме за пари - трябва да уточните колко пари са ви необходими, а ако имате и друго финансиране, трябва да го упоменете, както и крайният срок за набиране на средствата. Ако проектът ви бъде завършен успешно и съберете необходимите пари, то Kickstarter взема 5%. Те не носят отговорност за провала или успеха на проекта ви, както и за действията ви. Инвестирането ви в даден проект от своя страна е за ваш риск и на ваша отговорност, а тези които събират парите, залагат репутацията си. Принципно системата действа на взаимното доверие. Освен всичко по-горе казано вие трябва да предвидите и награди за вашите инвеститори, според средствата, които са вложили във вас. Ако сте създател на онлайн игра съответно трябва да предвидите като награди - тениски, чаши, ключодържатели, игрални пакети, безплатни периоди в играта или някакви други "вкусотийки".

Примери
Shroud of Avatar: Forsaken Virtues е посочил като цел събирането на $ 1 млн., а до момента е събрал $ 976 000 и остават 20 дни до крайния срок. Torment: Tides of Numenera е събрал над $ 2 млн., като е финансиран на 300% до момента.
Така че ако имате гениален проект, а нямате пари да го започнете и се ослушвате, може би Kickstarter ще ви даде началния шут.



Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment