Дзен или изкуството да бъдеш Нуб (Гайд за новобранци)


Тези, които играят онлайн игри (MMORPG) сигурно често са чували думата Нуб. За тези, които не са "стъпвали" в ММО, ще уточня, че не става въпрос за нубиец. Думата нуб, произлиза от newbie, което е сленгов израз, означаващ новак или новобранец в играта. Тази дума често се използва и като обида.




Защо Дзен? Дзен е понятие, което трудно може да се определи. Японците го рисуват, като един незавършен кръг. Тук обаче имаме нещо друго в предвид, а именно чистото и необременено съзнание на нуба (newbie) в играта.

И така, решили сте да играете в онлайн игра. Навлизате за първи път в необятния и красив свят на MMORPG-тата. Избирате къде ще играете. Регистрирате се на сайта и сваляте играта. Инсталирате я и най-накрая започвате. Естествено първо трябва да си изберете герой. Съответно оформяте външността му, измисляте му име (упс, повечето са заети - Bay Ganio 100% е свободно или Torbalan). Да, трябва да изберете и клас, т.е. ролята, която ще играете в съответното MMORPG (за това се нарича и MMORPG - Масова Мултиплейър (Многоползвателска) Онлайн Ролева Игра). До тук добре.

Получавате първия си куест (приключение), отваряте си инвентара и навличате подаръчното оръжие и новобранските си доспехи. Обикновено съвсем наблизо са и първите ви моби (т.е. чудовища или животинки), които безмилостно трябва да избиете. Впоследствие ви отправят към първия град или село, където трябва да се запознаете с NPC-тата (Non Player Character или Неигрален персонаж). Тях няма да ги биете. С тях се разговаря. Те ви дават нови куестове или пък ви продават разни полезни нещица - бутилки с мана или кръв, оръжия, доспехи и т.н. Пада голямо обикаляне - единият ви праща при втория, той пък при третия, който ви връща при първия и така, докато ги обиколите всичките. Когато си нуб, това не е скучно.

Друг е въпросът, ако вече имаш два или три персонажа в тази игра и я играеш от месеци. Вие обаче сте още със съзнанието на нуба - неопетнено, неограничено, необременено.  Ако желаете може и да помедитирате (в много игри, медитирайки, героят ви възстановява жизнените си сили). Може и да потанцувате - т.е. да погледате как героят ви танцува (има такива функции, разгледайте интерфейса).

Куест след куест, мисия след мисия, развивате героя си и се катерите по нивата нагоре. Неминуемо идва момента, когато трябва да влезете в първия си дънджън. Дънджъните са подземия или зони, в които обикновено се влиза в party. Мамка му, още една непозната дума? Party е група, състояща се обикновено от 6 или повече играча от различни класове, които имат определена роля в битките. Именно в подземията на нуба му става тъжно. Именно тогава осъзнава, че иначе безобидната думичка "новак" (newbie) всъщност е обидна. Най-голям е шансът да бъдете напсувани, обидени и дори изхвърлени от групата, съответно и от дънджъна, ако сте приели ролята на танк или лекар (healer, priest). Ако сте support (т.е. ролята ви е да поддържате групата и да нанасяте damage) - маг, вълшебник, стрелец, асасин - не е толкова страшно. Защо?

В дънджъните обикновено е пълно с гадни чудовища, които не само, че са много, но са и силни. Освен това имат гадния навик сами да нападат, когато попаднете в обсега им. На финала на подземието винаги има и по-големи чудовища, наречени boss. Те обикновено нанасят огромен damage, имат огромно количество живот, нанасят вреди едновременно на всички членове на групата, поставят DoT-ове (Не знаете какво е DoT? Damage of Time. Т.е. използват умения, които лепват някоя гадост на героя (огън, отрова и т.н.), която го мори бавничко, но сигурно за определено време.) На по-високите нива босовете, като истински босове имат и охрана, която обикновено се мота насам-натам и ви пречи на тактиката и стратегията. Тя се състои от няколко моба, които са доста силнички.



Да се върнем на въпроса за ролята, която сте избрали. Никога, ама никога, в началото на играта не избирайте да играете с танк или хилър (лекар). Изберете си нещичко по-дамажно - стрелец, асасин, воин. Ах, не знаете какво е танк! В различните игри има различни герои, които изпълняват тази роля. Не, не става въпрос за истински боен танк, ако искате такъв, играйте World of Tanks. Обикновено този герой е едър на ръст, притежава голямо количество живот, облича се в тежки доспехи, пасивните му скилове (умения) са свързани именно с танкуването. С две думи - носи на бой. Защо ще отнесете псувни?

Ами първо - не познавате подземието, не знаете кратките пътища, поведението на мобовете, зоната им на действие ( т.е. ако се приближите твърде близко до чудовището, то ще ви нападне само - изкуствен интелект). Както вече казахме, някои се разхождат, патрулират. Трябва да изучите движението им, защото ако тръгнете да избивате всички мобове до крак в подземието, няма да ви стигне един ден, а и хората от групата много по-рано ще ви теглят един кик (шут).

Босовете пък имат различна тактика за побеждаване и вие трябва вече да я знаете. Трябва да знаете уменията им, както и кога именно прилагат дадена гадост - AoE (Aeria of Effect, т.е. с един скил бие всички), DoT или пък призовава помощници ( понякога се отварят портали и от там се изсипват един куп гадове, или пък просто се пръкват изпод земята). Вие като танк имате задачата да се биете с боса лице в лице. Лекарят ви лекува и сваля ефектите на DoT-овете, чародеят ви бае разни мантри, които ви подсилват разни умения, магьосникът сипе огън и жупел върху чудовището, докато стрелецът го прави на игленик със стрелите си. Асасинът пък се прави на нинджа и подскача около вас с техники от кунг фу и се мъчи да нанесе критически удар.

Воинът (или, както там се нарича съответния melee идиот) нанася тежки удари по боса и ако е нуб, като вас ще удари с AoE скила си точно, когато не трябва и най-много на главата ви освен боса да се изсипят и случайно преминаващи чудовища. Затова понякога се налага танкът да отиде при боса, да му забие един в носа и да бяга дори в друго помещение, където го чака групата му или просто на удобно за убиване място. Това е част от тактиката за някои босове. Така че ако не сте в час - ще ви е много трудно.



Ако сте избрали да бъдете лекар, защото обичате да помагате на хората или пък просто сте егоист, който е видял, че лекаря докато се бие, може да се лекува, жална ви майка, ако никога не сте играли. Лекарите отнасят най-много псувни и обиди, дори и когато са вече "професионалисти". Танкът паднал - вие сте виновен. Ама той бил облечен като пълен нуб, ама той не познавал боса или дънджъна, ама той позволил на боса да ви нападне, раздразнен, че лекувате. Няма никакво значение - вие сте виновен. Тъпият маг изсипал огромно огнено говно с невероятен урон върху боса и съответно боса му шибнал един зад врата и го убил на място - вие сте виновен. Воинът или асасинът не внимават за AoE-тата на боса и умрели - вие сте виновен. Комшията ви в съседния апартамент пръднал - вие сте виновен. Това последното не е вярно, но общо взето лекарят е виновен за всичко. Така, че избирайте лекарската професия, само ако добре познавате играта, класа и наистина сте алтруист.

Главното е, да не ви пука. В края на краищата никой не се е родил научен, а пък и тъпата игра е само игра - място, където да се забавлявате, а не да се напрягате. Четете форумите на съответната игра, там има много гайдове за отделените професии, за тактиката на прохождане на даден дънджън, за поведението на босовете и т.н. Гледайте клипове в youtube, там ще видите практически, как се убива боса или как се лекуват съпартийците. Затова успех в нубския живот и не забравяйте, че всички някога са били нуби.

Четете още:

Защо да играем MMORPG?
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment