Религията в Everquest Next: Култовете към Veeshan и Nor’I


Преди около седмица разработчиците на Everquest Next решиха да ни запознаят с религиозните вярвания, намерили място в играта. Те заявиха, че боговете ще играят значителна роля в историята Norrath и ще имат текущо присъствие в живота на хората.

Тази седмица серията от публикации, посветена на вярванията, продължава с Култовете към Veeshan и Nor’I. 

Култовете към Veeshan и Nor’I са два от най-старите из между многото различни вярвания в света на Norrath. 


The Skymother - Небесната Майка


Veeshan е по-велика фигура от от животворящ Бог с фундаментална роля върху историята на Norrath, но тя също така е отстранена от него не само чисто физически, но и по отношение на възприятията си. Тя се явява Върховенството на Порядъка, бивайки толкова древна, колкото и Вселената. 
Veeshan не разглежда съществуването със същия поглед както смъртните. Като наистина безсмъртно същество за нея животът е очарователен, кратък миг, но в крайна сметка е маловажен. За нея заличаването на дадена планета или видове е начин за постигането на перфектния Порядък в своята цялостност и причинност. В тези си действия тя не изпитва милост, жалост, омраза или угризение. Единствената й цел е да наведе Порядък и тя прави всичко, което е нужно за постигането му. 

Култът към Veeshan приема различни форми във времето. Той започва с драконите, съществата, които тя е създала на  Norrath скоро, след като светът е бил формиран. Драконите са съществували заедно със смъртната раса на Keldarain Alliance, някои от които също са възприели този Култ към Veeshan. Църквата на Небесната майка е била създадена и наречена така по названието на драконите към техния създател. 

Култът към Veeshan позаглъхнал с изчезването на расата на Keldarain. С появата на новите смъртни раси като хора, елфи, джуджета и всички останали познати същества от игрите на EverQuest, се възражда вярата в Богинята с присъствието на драконите и преоткриването на артефакти от Църквата на Небесната Майка. 

Драконовата война нанесе огромно опустошение и угаси вярата в Небесната Майка сред жителите на Норат. Малка група тайно изповядваше Култа към Veeshan, въпреки че те бяха презирани от останалите. 


Nor’I


Nor’I е световния дух на Norrath. Мислете за него като искрата, която създава растителния свят, животинския свят и всички напреднали форми на разумен живот. Докато могъщите същества като Veeshan създават магически създания, то само световните духове като Nor’I дават развитие на живота на смъртните. Всяка една форма на живот е директно подвластна на контрола на световния, земния дух. Ако Nor’I бъде засегнат от световен катаклизъм, то целия модел на живот може да бъде изменен, причинявайки фундаментални промени на популацията. 

Nor’I не е същество. То не притежава форма. Не говори, макар че тези, които се настройват към неговата същност, твърдят, че чуват неговата песен. 

Докато жизнената сила на Nor’I протича през Norrath, тя е склонна да се обединява силно в ключови местности. Тези, които са в тясна връзка с световния дух, са притеглени от тези места. Кераните например са истински адепти в издирването им и опазването им, като са готови решително да се борят против тези, които искат да контролират и да покварят тези свещени места. 

Сред царствата на Норат има много различни виждания за това, какво точно е Nor’I и какво представлява съществуването му. Някои вярват, че това е същността на живота, а други че всички богове са негово отражение. Други вярват, че Nor’I е бил благословен от богинята Erollisi и защитавайки го, почитат нея. Все още някои отхвърлят божествеността на Nor’I и го разглеждат като извор на мощ, която трябва да бъде изучавана и впрегната в действие. 

Докато тези мнения се дискутират от учените и фанатици, песента на Nor’I тихо звъни.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар