War Thunder представя тежкия танк СМК


War Thunder представи тежкия танк СМК в блога на разработчиците си. Планира се той да се появи в премиумната клонка със съветска техника в играта.

През 1937 г. в Харковския локомотивен завод започнала разработката на тежкия танк СМК по името на Сергей Миронович Киров. Новата машина се създавала на базата на Т-35. По нататъшната разработка на проекта продължил в Кировския завод, където по-рано били произведени танковете Т-28. СМК е трябвало да излезе от производствената линия на 1 май 1939 г. 

Първоначално СМК бил конструиран като трикуполен, но по предложение на Сталин (Генералисимусът явно е разбирал и от танквое) го направили двукуполен с цел понижаване на масата му. Първите тестове били проведени на 30 април 1939 г. Полигонните изпитания започнали на 1 август. Машината показала по-добри резултати от другия танк Т-35.
СМК имал маса 55 т и бил обзаведен с 12-цилиндров двигател ГАМ-34 с мощност от 850 к.с. Бронята варирала от 20 до 75 мм. Въоръжението се състояло от 76-мм оръдие Л-11, 45-мм оръдие 20К и четири 7,62-мм картечиници ДТ, както и 12,7-мм картечница ДШК. Екипажът наброявал 7 души. 

Тежкият танк СМК взел участие в Съветско-Финландската война в състава на групата на експерименталните танкове. Той не успял да пробие финладската отбранителна линия, укрепена с гранитни прегради. Все пак той водил успешна артилерийска стрелба, а ответният огън на артилерията не му причинявала вреди. При придвижването обаче той се повредил. Пострадала именно веригата му и не успели да го евакуират. Така той престоял в дълбочина на финландските позиции до края на февруари 1940 г. 

В края на краищата той бил превозен до Кировския завод, където останал в задния му двор до 1950 г., когато бил претопен. 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар