Теория на конспирацията: На лов за шарани или инвеститори чрез краудфъндинг

Снимката е илюстративна и няма нищо общо с текста по-долу.

Краудфъндингът е способ за набиране на първоначална инвестиция за разработка на даден проект, за който имате идеи, но нямате средства. Обикновено чрез този начин се ползват независимите разработчици на игри. Те набират средствата си чрез дарения на сайта си или различни платформи за Краудфъндинг като Кикстартър например. Срещу подкрепата, която получават, те раздават на своите дарители различни награди като статуетки, ВИП членства на форумите или в самата игра за определено време, различни екстри и т.н.

Разработката на една качествена MMORPG обаче изисква огромно финансово вложение, което не е по-силите на краудфъндинг кампаниите, колкото и да е успешна тя. За да се реализира крайният продукт все пак се налага да се намерят инвеститори. Последните обаче не са готови така лесно да се разделят със суми, възлизащи на няколко десетки милиона долара. Те трябва да бъдат убедени, че продуктът е желан, че той ще възвърне инвестицията и ще донесе печалба, че ще бъде експлоатиран достатъчно дълго време, през което приходите ще превишават разходите по поддръжката на играта и разходите за разработка на допълнително съдържание(ъпдейти, пачове, експанжъни).


Как да уловим шаран...т.е. инвеститор?

На първо място трябва да сте си създали име в гейминг индустрията, участвайки в разработката на популярни игри от миналото. Трябва да разполгате с начален капитал поне от около 1-2 млн. долара. Инвестирате капитала си в сайт на играта, където започвате да пускате информация на принципа "на час по лъжичка". Игралните медии "клъвват" на зарибявката, тъй като вие не сте кой да е, а еди кой си, работил по еди коя си игра (ако е Ultima Online, нямате проблем). Те ви свършват останалата работа по PR-кампанията. Следва краудфъндинга. Набелязвате цели и ги разкривате една по една на същия принцип, събирайки паричките на феновете, но междувременно влагате капитала си в собствената си краудфъдинг кампания незабелязано чрез подставени дарители.  След като ви приключи "суперуспешната" кампания по набиране на средства, чакате инвеститорите или сами отивате при тях и им обяснявате колко успешна е била кампанията ви, как сте били подкрепени от няколко десетки хиляди бъдещи играча, но за да изпълните обещанията са ви нужни някакви си няколко десетки милиона долара. Печалбите обаче ще бъдат зашеметяващи.

Лошото е, ако инвеститорът не ви повярва. А те не пасат трева, бъдете сигурни. Оставете различните способи за проучване на пазара, които ще използват. Оставете широкото отразяване на кампанията ви от игралните медии. Отварят Twitter страницата на проекта ви и какво да видят: 3000 са ви последвали. Опа! Отварят Facebook страницата на играта ви и какво да видят: малко над 5000 like. Опа умножено по две! Поглеждат страницата ви на краудфъндинг платформата ви: над 10 000 дарителя и събрана сума от над милион и половина долара. 

Хм, как става тази работа?! Къде са тези толкова много бъдещи играчи? Откъде се взеха тези пари? Фалшиви дарители? Кой знае? Поглеждаме форума на играта: 20 000 потребителя. Добре, но това означава, че над 2/3 от тях са ви дали по над 100 долара дарение. Няма начин!

Е, аз не съм шаран, но не съм и инвеститор. Лично аз не бих подкрепил подобен род начинания, тъй като реализацията им е доста съмнителна във времето, а още по-малко възвращаемостта на инвестицията. Не съм и хейтър, не ме разбирайте неправилно. Просто обичам да се съмнявам и да изграждам хипотетични конспиративни теории, които лекичко да проверявам и коментирам. В случая това е една хипотетична теория за улов на шарани, пардон, инвеститори.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар