RL - най-яката игра, създавана някога


Всеки фен на игрите се пита коя е най-яката игра, създавана някога. На този въпрос има отговор и той е: RL. На страниците на MMORPG Новините ще се опитаме да направим ревю на този гениален продукт и връх на творчeската мисъл.


Герои и класове

В RL създаването на героите е чрез един от най-приятните начини, но за съжаление няма опция за предварителна къстомизация. Оформянето на външността става чрез различни методи в процеса на самата игра. Героят ви постоянно се видоизменя като външността му зависи от навиците му. Така например ако яде неконтролируемо и се тъпче с т.нар. храни-боклуци, той ще напълнее. Ако пък се занимава със спорт фигурата му ще е атлетична. С течение на времето тялото му придобива ръст, а още по-нататък в играта се появяват белези на стареене. Тогава идва на помощ нова особеност, въведена от разработчика. Играчът има възможност да подложи героя си на определени манипулации за отстраняване на тлъстини, опъване на бръчки, напомпване на бюста и т.н. Любопитна подробност е, че за създаването на герой са необходими двама играчи от различен пол.

Класовете в играта при нейното създаване бяха ограничени, но с течение на времето се появиха нови и нови, като към момента възможностите за избор не се свеждат до класическите за останалите MMORPG: танк, лечител и нанасящ поражения. 

Всеки има право на избор, но в повечето случаи класът на героя се определя от непосредствените му създатели било чрез личен пример, било чрез налагане на волята. Все пак в играта съществува правото на свободния избор.

Един от минусите на играта е правилото за permadeath, т.е. вашият герой няма право на възкресение след смъртта си. Все пак играта не е изследвана напълно и съществуват спорове между играчи. 

Една част от тях настояват, че героят ви след като умре се преражда отново в играта докато достигне по-високо ниво на еволюция и се изкачи на следващото ниво на съществуване в друг открит свят. Според други обаче раждането в игралния свят е еднократно и след смъртта си героят ви се отправя или в по-мрачен Diablo-личен свят, или в прекрасно място, известно като Edem. Засега обаче няма категорични данни за потвърждаване на едната или другата теза, тъй като няма такива герои, които да свидетелстват. 


Графика и дизайн

Дизайнът на играта може да се нарече не просто гениален, шедьовър, а направо Божествен. Главният дизайнер и разработчик е наричан от играчите с различни имена, но повечето са единодушни, че той е един. Играта разполага с прекрасен открит свят, който е доста обширен, а зад пределите му или по-точно казано над-пределите му има буквално безброй неизследвани светове, някои от които може би са населени. Тази особеност на играта предполага нови приключения в неизследваните кътчета на необятната й Вселена, но засега играчите не са развили необходимите умения, за да ги достигнат. Те обаче усърдно работят в тази насока. 

Играта е с невероятна графика, предлагаща отлична детайлизация. В нея разполагате със смяна на сезони, ден и нощ, а също така и различни атмосферни влияния. Сезоните са различни според мястото, на което се намира вашия герой. Така например ако е на север ще се сблъска със суровите зимни условия: сняг, силни бури, лед и мраз. Ако е на юг пък ще се натъкне на суша, жега, силно слънце и ще му се наложи да оцелява в подобни екстремни условия.

Светът на играта е богат на безброй планини, гори, прекрасни долини и обширни равнини, огромни океани и морета с прилежащите им плажове. Сушата пък е прорязана от множество реки, а на много места може да се открият различни по големина езера.


Политика и икономика

Икономиката в играта се създава от самите играчи като с течение на времето тя се е променяла много пъти. Съществуват различни теории, но общо взето пазарът би трябвало да е свободен, макар че към настоящият момент се диктува от гигантски корпорации, чиито интереси са навлезли в политиката и често водят до войни. В играта съществуват множество фракции, които се обединяват в държави, а по-рано са били разделени на значително по-малки групи, наречени племена. Основно разменно средство, ползвано при икономическите отношения са парите, които се наричат с различни имена в различните държави, но някои от тези валути са се обособили като основни за целия свят. Около придобиването им се въртят основните дейности в играта. Те също така играят важна роля при избора на клас и професия на героя ви. Основна особеност, е че тези, които разполагат с пари диктуват писаните и неписаните правила в RL. От тук идва и несправедливия баланс в играта, от който се възмущават много играчи, но пък Главният дизайнер е оставил пълна свобода на героите ви в действията им.


Геймплей

Геймплеят е сложен и е пряко свързан с избора на клас и професия на вашия герой. Именно те определят заниманията му и приключенията му. Куестовете в RL също се определят от самия герой, особено ежедневните му, които са в пряка зависимост от професията му. Правилата в играта се определят от самите играчи под формата на създаването на различни нормативни документи. Нарушаването им води до различни по вид наказания. Според някои от играчите има по-висши правила, които са дадени устно от Главния дизайнер и Създател на играта на определени играчи, които са ги препредали на своите последователи. 

Те обясняват, че Създателят също налага наказания на героите по време на техния кратък живот в RL. След като героят ви умре той преминава съд пред Създателя на играта, където се отчита за своите действия и според една от теориите бива изпращан в една или друга сфера на съществуване. Според другата вече спомената теория той се завръща в игралния свят с друг аватар и с амнезия за предишния си живот.

Любопитна особеност, която също все така е непроверена и недоказана, е че светът на играта е недействителен по своята същност и представлява просто една илюзия. Смята се, че той е игра в играта, макар че съдържа множество други игри в самия себе си. Негативна страна на RL е, че играчите твърде много се пристрастяват към своите герои и към играта като цяло. Те често се идентифицират напълно с героя си и забравят своята настояща същност. Някои дотолкова се увличат в нея, че я приемат за истински живот. Развитието на професиите в нея доведоха от друга страна до създаването на множество светове в самия свят, където играчите наистина се изгубват и забравят, че се намират в игра в играта на играта и в съответния й свят.


Заключение

RL (Real Life) или ИЖ (Истински живот) на български е пристрастяваща игра, която е създадена от един перфектен Разработчик и Дизайнер, направил героите ви по свой образ и подобие. В нея имате пълната свобода на избора от една страна, а от друга сте в постоянна зависимост от обкръжаващия ви свят, неговите условия, действията на другите играчи и нивото ви на развитие. Прекалената пристрастеност определено води до фрустрация, което пък ще намали шансовете ви за успехи в нея. Превръщането в самоцел на трупането на пари няма да ви доведе до нищо добро, но от друга страна животът ви без тях ще е труден. 

Балансът в играта е дебилен, но пък е създаден от самите играчи чрез техните действия. Замисълът на Главният дизайнер е бил съвсем друг - всички да са равни, но с течение на времето играчите започнали да се делят по различни признаци: раси, пол, религия, материално благосъстояние, позиции в обществото, "Левски" и "ЦСКА", "Реал Мадрид" и "Барселона", и т.н. Тези противоречия водят до конфликти, част от които са се разраснали до огромни, унищожителни войни, донесли страдания на играчите и множество разрушения на вече построеното. От тях обаче пък са се възползвали тези, които са се отдали на мисията да трупат купища пари. 

Парите, от друга страна, макар и фактор от особена значимост за добрата игра, остават в света на RL след смъртта на героя. Според правилата на Главния дизайнер вие нямате право да ги отнесете със себе си след края на своята игра в RL.

RL ще ви донесе множество преживявания, добри и лоши, които обаче ще помните само докато героят ви се намира в играта, така че играйте играта за мига, не я вземайте твърде сериозно и да не ви пука за после, тъй като така или иначе ще я забравите.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар