Бойни стилове в Муай Тай


Изкуството на осемте крайника или Муай Тай както е познат тайландския бокс е разпознаваем стил на водене на бой, включващ в арсенала си удари с лакти, колене, ритници и юмруци. Различните бойци обаче предпочитат различен начин на бой, изграждайки свой собствен стил.Както казва един тайландски треньор: няма един муай тай, има хиляди. 


Muay Mat

Muay Mat е агресивен стил на водене на боя, специализиран в тежки удари с ръце и унищжителни лоу кик-ове, разказват в блога си от сингапурската школа по Муай Тай и MMA, Evolve. Боецът от този стил настъпва напред, търсейки остър контакт с противника с цел нанасяне на мощни поражения, които да доведат до нокаут. Тази тактика предполага, че боецът поема риска да поеме удари и да загуби точки, но да пречупи опонента си. Подобен боец нанася мощни ниски ритници, за да попречи на придвижванията на противника си, а също така търси начини да разтърси съперника си с тежки удари с ръце в трупа. 


Типичен пример на Muay Mat боец е неколкократния Световен шампион Pornsanae Sitmonchai. В този бой той контролира боя от началото до края, завършвайки с красив нокаут след удар в челюстта. Ще забележите, че той е по-агресивния боец, който пресира противника си. Порнсанае контролира центъра на ринга, нападайки без почивка и преследвайки опонента си.


Muay Khao

Muay Khao е стил, при който се използват ударите с коляно. Подобни бойци търсят клинча, където контролират противника си и нанасят точни удари с коляно, целейки се в слънчевия сплит, ребрата, главата, черния дроб и т.н.  

Един от най-известните Muay Khao бойци е Petchboonchu FA Group. Той е един от най-добрите в клинча, познат с прякора си "Смъртоносното коляно от Меконг". 



Muay Tae

Muay Tae бойците развиват мощни удари с крака. Те насочват ритниците си към главата, тялото, ръцете и краката на противниците си, омаломощявайки ги. 

Многократният Световен шампион Sam-A Gaiyanghadao е добър пример за този вид боец. Във видето ще видите как той използва левия си ритник като основна атака. Ударите му с крака имат за цел да разбалансират опонента му и да го съборят на пода.  


Muay Femur

Muay Femur е стила, който демонстрира цялостната красота на Muay Thai. Вместо брутална сила и агресия този род бойци се отличават с прецизност, грация, ловкост, отличен тайминг и перфектна техника. 



Такъв боец е добре познатия Saenchai PKSaenchaimuaythaigym, а също така Samart Payakaroon, Namsaknoi Yudthagarngamtorn, Nong-O Gaiyanghadao, Sam-A Gaiyanghadao и Dejdamrong Sor Amnuaysirchoke.  


В горното видео Nong-O използва всичките осем крайника с прецизен тайминг, избягва атаките на опонента си чрез отлична работа с крака, откривайки различни ъгли за контраатаки. Като типичен Muay Femur той води интелигентен стил на боя. 

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар