Българинът и MMO игрите


Във виртуалната мрежа човек може да открие безброй различни светове - световете на MMO игрите. Красиви, със все по-зашеметяваща графика, елегантни и секси герои, причудливи оръжия, странни и ужасни чудовища, комфортни домове и т.н. В тях той може да прави всичко. Може да се заеме с изследване на обширните пространства, да фермерства, да се занимава с производство на оръжия и брони, алхимия, риболов и какво ли още не.
MMO индустрията не случайно измества вече филмовата по приходи. Непрестанно се раждат нови игри, а тези които тихомълком умират не са чак толкова много. Къде е българина в тези светове?
Като че ли българина го няма. Той не обича този род игри. Може би смятаме, че игрите са за малките деца, макар че в световните MMO играчите обикновено са на възраст над 25 г. Някои от тези, които ще прочетат тези редове, може би няма да се съгласят и ще кажат, че има много българи в World of Tanks, League of Legends, DotA 2 или World of Warplanes. Това е вярно. Все игри със състезателен дух, където влизаш и се сражаваш против друга група играчи.
Къде са обаче българите в останалите MMORPG, където състезанието е на по-заден план. Там, където развиваш героя си общувайки с много играчи, прохождайки заедно подземия, убивайки чудовища, търгувайки ценни товари, охранявайки или нападайки каравани.
Българинът не е сред търпеливите. Пробва една игра. После се похвалва в някой форум, че е един от най-добрите и изчезва. Дали има нашенци, които от години си цъкат в една и съща MMORPG. Дали има кланове с дългогоднишни играчи, които си помагат един на друг и по някакъв начин дори прославят българското. Може би.
Българинът иска да е винаги най-добрия в играта, по най-бързия начин и без да похарчи и стотинка. Може би затова рядко може да срещнете добре развити герои от нашенци в някоя онлайн игра. Напълно е възможно обаче да се губим между хилядите други националности. В Neverwinter например често се виждат турци, чехи, поляци. Англоговорящите естествено са най-много - американци, австралийци, британци и т.н. Често се срещат бразилци, испаноговорящи, италианци и германци. Французи също колкото искаш. Оказа се, че в играта има около 40 български героя, обединени в клана с хубавото название "Old bulgarian kings". Едни от най-често срещаните им членове са с никове като Marcheto и Neebana moma. Бях в културен шок. Не..такована мома част от клана "Старите български царе". Добре, че чужденците не знаят български.
Един друг приятел, играещ в друго MMORPG ми разказа, как се е почувствал като емигрант в чужда държава, срещнал нашенец. Историята обаче се случва в играта. Заговорили се на български, даже създали група, помогнал му с някой и друг куест, но в момента, в който му подарил ценна вещ, подхождаща му за героя, другият просто се изключил от играта и изчезнал без да му благодари. Повече и не го видял.
Петнайсет българи (може би и повече), обединени във Facebook групата "ArcheAge - Bulgaria" се готви да щурмува руските сървъри на ArcheAge. Възможно е там да създадат и клан. Ако все още не знаехте за тази група, пръсединявайте се и заедно се впуснете в безбройните приключения в огромния свят на играта. Пожелавам им успехи и достойно представяне, а защо не и достойно прославяне на българското у нас.
Ако искате да разкажем за вашата гилидия или клан във вашата любима игра, пишете ни на mmorpg_news@yahoo.com.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар