Как MMORPG станаха игри за възрастни?


"Да играя компютърни игри? Да не съм дете?" 
Този израз все още може да се чуе в България, но това не бива да ни изненадва - ние винаги изоставаме от света.

Какво се случва по света?

Игрите отдавна задминаха кино филмите по скорост на развитие и пазарен обем. Какво? Не вярвате? 
През 2012 г. приходите от филми в Русия и страните от ОНД са били в размер на 39,4 милиарда рубли, а обемът на постъпленията от компютърните игри се доближил до 41 млрд. рубли. 
Продажбите на видео игри в САЩ също растат, като приходите от продажби за март м.г. бяха достигнали $875  млн. долара, което представлява ръст от 2,9 %. През 2012 г. оборотът на пазара на компютърни игри за 2012 г. бе достигнал 1,3 млрд. долара, като абсолютен лидер се явяваше именно сегмента на онлайн игрите, достигащ 900 млн. долара. 

Най-значителни приходи имат MMORPG-тата и социалните игри. Най-голям оборот пък от онлайн игрите имат, т.нар. free-to-play MMO. Безплатни, а пък с най-голям оборот. Ето ви парадокс.

Митове

"Игрите са за деца"
Този мит отдавна бе разбит и ако беше верен, то повечето MMORPG щяха да са фалирали, особено безплатните. Според проучване, извършено през м.г. от компанията Mail.Ru Games, средната възраст на играчите е 33 г., което отхвърля окончателно този мит.  

"Игрите са за мъже"
54% от геймърите са жени, според същото проучване. Оказва се, че те предпочитат браузерните игри.

"Образованите и начетени хора не играят игри"
Хайде бе! Най-големият процент от любителите на игрите са хора с висше и средно образование.

Къде са най-популярни MMO игрите?



Китай вероятно е най-големия пазар за онлайн игри. Най-голяма популярност в Китай имат MMORPG. Там те са хиляди. Повечето названия не говорят нищо на западния играч, тъй като те са дело на корейски или китайски разработчици, предназначени изключително за вътрешния пазар. Трудолюбивите китайци са такива и в онлайн игрите - те обичат да избиват милиони чудовища в игрите, като фармят безспир много търпеливо. Този стил на игра изисква огромно количество време, което породило в Китай и един от най-големите проблеми - зависимостта към онлайн игрите. В Пекин бе открита и специализирана психиатрична клиника за борба с тази зависимост. Всеки 50-ти ползвател на интернет страда от нея.

Защо възрастните играят MMORPG?

Най-вероятно всичко започва като бягство от действителността. MMORPG предлагат красиви и огромни светове. Най-често те са с фентъзи окраска. Някои сигурно не могат да разберат хората, увличащи се по подобен род игри. 


"Няма да пия една ракия, ами ще играя някаква си игра!"

Е, не всички бягат от проблемите си с чаша ракия. Други предпочитат да развиват героя си в приятните светове, да откриват и изследват различни области, да прочистват подземия и да печелят награди, да воюват за територия. 

Социалният елемент

Социалният елемент е най-важната част, от която са привлечени играчите. MMORPG не са като настолните игри, които тъпо превърташ сам на компютъра си и след това ги захвърляш като ненужна вече вещ. Общуването в MMO игрите се стимулира по всякакъв начин като играчите наистина създават крепки приятелства по между си. Не са малко случаите, когато именно в такива игри двойки се срещат и впоследствие се събират за цял живот в реалността. Не случайно в някои MMORPG имате възможност да организирате виртуална сватба с гости, с булчинско облекло, с подаръци и фойерверки. 



Отдавна вече са факт големи игрални общества, които са започнали своя път в дадена игра, а впоследствие продължават вкупом да завладяват нови и нови светове в други игри. Често те се разрастват до огромни мащаби, доминирайки на различни сървъри в различни MMO игри. Съвместната игра и виртуалните войни за контрол над територии и защитата им пораждат едно патриотично чувство към гилдията, лоялност и себеотдаденост. Думи като "чест", "достойнство" са ръководещи за много от подобните общества във виртуалните светове на игрите. Съответно има я и обратната страна на монетата, но все пак не трябва да забравяме, че това са ролеви игри. В ролевата игра всеки избира ролята, която да изпълнява. В живота може да сте примерна домакиня, а в любимото си MMORPG да сте непримирима хулиганка и разбойничка. 



Подобни игрални общества са изградили свои собствени правила и кодекс на честта. В някои от тях "законите" са много строги и се спазва желязна, та дори военна дисциплина. Там не се приемат членове под 18-годишна възраст.

Политика

Много хора незапознати с живота във виртуалните светове на онлайн игрите ще се изненадат да чуят, че съществуват и такива понятия, които при това са напълно реални. Обикновеният играч не се интересува от политиката в играта, а се стреми да развие героя си и да се сдобие с всякакви игрови възможности. В процеса на развитие той може да получи покана да се включи в клан или гилдия, където заедно със своите другари да си оказват взаимопомощ при рейдовете срещу босовете и в подземията. Именно тогава играчът ще научи, че съществува политика. Всеки клан си има своя собствена политика за развитие и води реални дипломатически отношения с останалите гилдии. Често се сключват съюзи, алианси, водят се съвместни войни против други гилдии, отстояват се територии и се контролират ресурси. Много често отношенията се разтрогват и се започват междуособни войни, които се прекратяват с нови договори за примирие и подялба на териториите.

Лидерите на подобни гилдии обикновено са образовани и амбициозни хора, които успяват да съчетаят живота си в играта с реалния си живот. Отговорностите в гилдията са разпределени като в правителство. Поддържат се и кланови сайтове, в които се отразява живота на гилдията, сключените договори, бъдещите намерения и т.н. Когато на хоризонта се зададе някоя все още неизлязла, но обещаваща игра, гилдиите започват внимателно да я изучават и да се подготвят. Целта е една - поредната завладяна игра от гилдията, която да наложи своето господство и да доминира над останалите. 

MMO игрите се нагодиха към това и ухажват игралните общества. Канят ги на бета тестовете, за да могат да се запознаят от първа ръка с териториите, ресурсите, геймплея, различните класове, рейдовите босове и подземията. В някои игри даже се появяват вид държави със свое правителство. Поданиците им са принудени да плащат данъци, да отбиват воинския си дълг, защитавайки страната си от посегателствата, както и да воюват за разширяването на територията й. 

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар