Glory представя: Саенчай - "Най-великия за всички времена"


Живата легенда на Муай Тай Саенчай ще участва на Glory 31 SuperFight Series на 25 юни в Амстердам. В тази връзка на сайта на промоушъна излезе биографична статия за тайландеца с нисък ръст, но огромен като боец.



Истинското му име е Suphachai Saenpong и роден през 1980 г. Сега той е познат с бойното си име Saenchai PKSaenchaimuaythaigym. Мнозина негови фенове го наричат "Най-великия за всички времена". 

Той започва да тренира на осем годишна възраст, след като вижда по-големия си батко да се връща със спечелена купа. Той провежда първата си среща само седмица, след като влиза в залата. Той печели срещата и грабва 30 бата, което е по-малко от 1 долар.

На 14 години той е купен от неговата местна зала от голям отбор в Банкок. На 16 г. той печели първата си Лумпини титла и повтаря постижението си две години по-късно, когато е 18-годишен. Това са първите две от общо четирите Лумпини титли, които е печелил на престижния стадион, предназначен за Муай Тай мачове.

Често го сравняват и даже наричат "Мохамед Али на Муай Тай" заради невероятния му рефлекс, фината му техника и движения, сравнявани с тези от филма "Матрицата".
Той е известен със своята коронна техника "cartwheel kick" (нанася удар с крак, заставайки на една ръка с главата надолу). 

Някои бойци повтарят техниките му, но не успяват да постигнат поразяващия ефект на Саенчай, който често завършва боя с подобни ефектни изпълнения.

През почти цялата си кариера той се среща с по-тежки съперници, което не му пречи да печели мачовете си, благодарение на своите умения.

Той дотолкова превъзхожда съперниците си, че промоутърите организират мач, в който той се бие с двама в един мач. Да се биеш с двама за една нощ е тежко постижение, но не и нечувано в Тайланд, но да се биеш с двама в един мач е друга работа. Той излиза против Petchboonchu F.A. Group и Saketdaow Petchpayathai, като се бие с единия три рунда, а с другия два рунда. Той печели срещата с единодушно решение. 

Саенчай е уникален талат, от тези, които се срещат веднъж в живота. Изкуството и спорта на Муай Тай са документирана дълго назад във времето. Много бойци са започвали подготовката си още от ранна детска възраст и са постигали високи нива на майсторство. Мнозина от състезателите обаче ще посочат Саенчай като един от най-добрите между тях: дори и сред плеяда от звезди, той свети по-ярко от останалите.



Коронният му номер "cartwheel kick" е признат за негово "изобретение". Той разказва, че му идва идеята от движения, използвани в играта Sepak Takraw, вид джитбол. Много бойци по света са си присвоили номера му. Така например UFC феновете видяха този удар в изпълнение на Алан Джубан. По-късно Джубан призна, че го е взаимствал от Саенчай и призова зрителите да гледат негови мачове. 

В Тайланд връх на честта е да бъдеш коронясан като Лумпини или Раджадамнерн шампион, двата най-големи стадиона в столицата на Тайланд. Лумпини е една идея по-престижен от другия и именно там Саенчай печели четири шампионски титли. Той има още титли от Световния Муай Тай Съвет - World Muay Thai Council и WBC. 's Muay Thai sanctioning body. Almost all of these were won and held above his natural weight, underlining his status as the pound-for-pound king of the sport.
Той също е печелил през 2010 г. Toyota Cup, Световна титла през 2010 г. версия WMC (135 lbs/61kg) и през 2011 г. WBC Diamond World Champion. Обявяван е два пъти за боец на годината в Тайланд (1999 г. и 2008 г.). 

Разликата в годините, през които печели званието "Боец на годината" сочи и друго постижение: той се състезава на топ ниво почти три десетилетия. Това е едно невероятно постижение в спорт, при който средно един боец остава на върха около десетина години. 

Тайландските бойци са прочути със своите ритници и Саенчай е един от тях. В интервю той коментира, че ритникът му е като удар с камшик. 

"Някои казват, че ритникът е камшик, но в Муай Тай ударът с крак е и камик, но и гръм. Мнозина никога не са чувствали гръмотевичния камшик на Лумпини шампиона. Мнозина никога не са чувствали удара с крак на елитен боец. Боец с над 300 боя. Аз се бия с такива бойци от десетилетия", казва той. 
"В Муай Тай много от нас са готови да се бият с всеки, по всяко време и навсякъде. Противникът бил по-едър. Ок. Ама той бил по-висок? Ок. Ама, той е Световен шампион? Ок. Той е по-силен? Ок. Имаш два дни до боя? Ок. Няма проблем. Това е нормално за нас."

"Ама, щяло да има пристрастни съдии и рефери? Ок. Неблагоприятни правила? Ок. Ние сме уверени в себе си. Нашата кариера не се е развила с една загуба. Бой с двама шампиони в една нощ? Ок. Ние се бием винаги, защото сме лъвове. Нашата кариера е изградена със сърце."

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар