Защо да играем MMORPG?


Защо да играем MMORPG? На този въпрос може да се отговори еднозначно. Защото са МАСОВИ многоползвателски онлайн ролеви игри, което обаче звучи тъпо. Ще се опитам да отговоря безпристрастно на този въпрос, като изтъкна плюсовете и минусите.

В Perfect World може да яздите приятеля си, който се е трансформирал в образа на тигър

Какво е MMORPG?
Най-кратко казано това е масова онлайн ролева игра, където живеете паралелен живот чрез своя герой в паралелен виртуален свят, който може да бъде много красив и ярък. В този свят разполагате с множество възможности, между които тази да летите. Някои герои са оборудвани със собствени крила, така например свещениците в Perfect World, други използват различни летателни средства. Освен това вашият герой може да трансформира външния си вид - да се превръща в животно или в чудовище. На мен лично ми бе забавно да бягам в образа на тигър в същата тази Perfect World. В някои игри героите ви могат да плуват под и над вода, но в други се давят. Измежду различните възможности в такъв род игри влизат още - събирането на ресурси, изработването на доспехи, готвенето на различни манджи (които дават допълнителни характеристики), варенето на еликсири, строенето на къщи и обзавеждането им по свой вкус.
Сватба в играта

По-долу може да видите как се лети в Perfect World:
Тук пък въздушен бой:


Разлики от настолните RPG-та
Най-главната разлика от настолните RPG-та е тази, че може да играете заедно с хиляди други играчи от цял свят. Социалната част на MMORPG-тата е може би най-вълнуващата. С героя си може да се включите в клан или гилдия, която да развивате заедно със своите приятели, канейки нови играчи, завземайки територии, обсаждайки противникови замъци, воювайки в клановите и териториални войни. Често в подобни игри освен обикновения чат играчите използват различни програми за общуване, като raidcall и др. С тяхна помощ докато превземате дадено подземие, пълно с различни чудовища в търсене на съкровище или бос, който да убиете, заради наградите, вие може да разговаряте. Всеки играч има своя роля, която изълнява чрез героя си. Един от вас е т.нар. танк, който поема върху себе си целия бой, докато ролята на лечителя (свещеник) е да възстановява живота му и да не позволява танка да загине, както и другите участници в групата. Останалите пък имат ролята да нанасят основните вреди на чудовищата или боса.

Не на последно място стои така нареченото PvP. Играч воюва срещу друг играч или играчи. Това може да се случва в определени зони, като арените или пък на други места. По време на тези битки играчът може да се изпълни с адреналин, като по време на всяко друго състезание. Често битките имат определени цели, като в тях може да се включват хиляди играчи. Това обикновено става при обсадите на замъци и крепости или войни за територии. Огромно количество герои се бият на монитора пред вас, като вие също се стремите да избиете колкото се може повече врагове на вашия клан, раса или народ.
В подобен род игри участват и множество момичета, та дори и жени. Често се случва двойки намерили се в играта, да се оженят и в реалния свят. Сватба обаче може да си устроите и във виртуалния. Събирате си гости на тържеството. Обикновено това са хора от вашия клан или приятели от реалния свят, които имат герои в играта. Получавате подаръци, гърмят фоерверки, летите във въздуха и си правите скриншотове или направо видеоклипове, които после може да покажете и в youtube. Естествено може да избирате различни сватбени облекла, които да облечете на сватбата си.
Друга основна разлика е, че не можете да "превъртите" играта. Да, може да стигнете до максималното ниво, но след това разработчиците ще добавят нов ъпдейт и продължавате нататък.

Минуси
За да бъдем честни, трябва да посочим и отрицателните страни на MMORPG-тата.  Не всичко, което е твърде красиво е и така хубаво. Измежду основните минуси най-отрицателната черта на MMORPG-тата е пристрастеността. Това не важи само за непълнолетните играчи. В голяма част от игрите участват и хора над 30-40 годишна възраст. В много от гилдиите съществуват условия за прием над 18-годишна възраст. Виртуалният свят на MMORPG-тата постоянно се развиват и усъвършенстват с основната цел, да бъдат по-интересни, по-притегателни за хората, по-вълнуващи. Но...В един момент осъзнаваш, че се налага да прекарваш много часове пред монитора с цел да оборудваш твоя герой, така че да е полезен, както за себе си, така и за другите играчи. На по-високите нива, за да се сдобиеш с полезни вещи, се налага да участваш в десетки рейдове срещу босове, които заемат много време. Може да се наложи да събираш дълго време ресурси, след което да загубиш страшно много време и пари (даже и реални пари), за да си направиш добро оръжие или пък да го подсилиш. Изоставането от другите играчи, които играят в режим 24/7 ( т.е. 24 часа всеки ден плътно през седмицата), обикновено предизвиква негативни емоции. Другите започват да не ви вземат в група, тъй като нямате необходимата екипировка, за да издържите на боса. В същото това време ви е необходим този рейд именно заради надеждата именно този бос да ви пусне така необходимото оръжие например. Все по-често, макар и да сте на високо ниво, се превръщате в "месо" за останалите играчи при ПвП. Усещайки, че не сте оборудван подходящо за нивото си, те ви се нахвърлят и ви убиват понякога и с един удар. Обидно.
Photo: lineage2.free.fr

Така в борба за по-добро оръжие, по-добра екипировка, еликсири, ресурси и т.н., вие не усещате, как виртуалният ви свят се превръща в реален такъв. Ставате сутрин и нямате търпение да влезете в играта, за да съберете група за убийство на бос. Стоите до късно вечер, участвайки в различни игрови събития, трупате репутация, игрални пари, божествена мощ и какво ли още не, докато губите реалния живот.
Не на последно място са и финансовите загуби. Част от игрите са платени, т.е. заплащате определена месечна такса, за да играете. Това добре - безплатен обяд няма. Тези игри излизат по-евтино от безплатните такива. В условно безплатните обикновено има игрови магазин, където се продават за реални пари множество интересни неща - животни, които може да яздиш, летателни средства, средства за подсилване на бронята и оръжието, средства за възстановяване на живота и маната, амулети, скъпоценни камъни, супер модерни дрешки, с които да облечете героя си актуално и модно. В началото на играта даже не си и помисляте да харчите пари в магазина, но после лека-полека искате да се сдобиете с по-бързо летателно средство, от това което получавате в играта, или пък ви се иска да облечете героя си модерно и т.н.
Супер актуалните MMORPG-та изискват и супер актуален компютър. Често, за да ви е ярка и вълнуваща графиката, за да виждате пълните ефекти на уменията на своя герой, се налага да разполагате със страхотна машина, с мощен процесор, висока РАМ памет, супер видео и звукова карти и т.н. Всичко това струва пари и то много пари.
Чувството на неудовлетвореност понякога е много голямо. Осъзнавате, че и в този виртуален свят на вашата игра, животът е също така несправедлив, както в реалния свят. Не вярвате? Така е. Там също има богати хора. Не просто богати с виртуални пари, а заливат играта с реалните си такива без да им пука за количеството. Техните герои обикновено са най-силните. Те ще ви смажат с два удара, защото бронята и оръжията им са усилни на макс. Вие може да сте загубили месеци и години дори в играта, за да се сдобиете с най-силната екпировка за героя си, но богатият човек го вдига до максималните нива за нула време, впоследствие усилва характеристиките на доспехите си до максимум, използвайки реалните си пари. Понякога това е съвсем легално, харчейки огромни суми в игралния магазин за амулети, даващи бързо много опит, различни подсилващи камъни и т.н., но при други е нелегално, използвайки сайтове, предлагащи размяна на игрални пари за реални, готови "качени" герои до максимално ниво. Вие сте блъскали половин година, за да качите героя си до кап нивото, събирали сте ресурси, губейки времето си, оборудвали сте героя си, ходейки стотици пъти в подземието, убивайки боса също хиляди пъти, а пичът идва в играта, купува си акаунт с готов герой, купува си милиони игрални пари, оборудва си героя на макс и ви спуква от бой, след което и ви се подиграва. Несправедливо? Животът е несправедлив, така че свиквайте.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment