Steparu: Bless Online е добра игра, но не и супер

Един обзор на Steparu.com


Bless Online е една от най-очакваните игри. Още с първите си тийзъри и скрийншотове се видя, че това MMORPG ще впечатли със страхотна, изумителна графика. Интернет блогърът Steparu публикува своите впечатления от закритата бета на играта. По-долу ще ви предоставим превод на материала, като отбелязваме, че не се ангажираме с мнението на автора, тъй като всеки по свой начин възприема нещата. Все пак авторът казва, че мнението му в обзора е формирано по първата бета, която няма да е окончателния й вид.

Графиката и дизайнйт в BLESS са изумителни. 

Създаване на герой

Функцията за къстомизацията на героя е била изключена по време на първия бета тест, но в бъдеще се очаква това да е детайлен процес без ограничения за пола на героя. По време на бетата играчите са имали достъп до четира класа - Guardian (Страж), Paladin (Паладин), Ranger (Рейнджър) и Berserker (Берсерк). 

Геймплей и бойна система - хибрид. Какво е това? 

За любопитните читатели ми се иска да критикувам бойната система и управлението. На мен въобще не ми хареса хибридния вариант за избор на целта, предлаган от Bless. На всички класове се дава базова атака, която на панела с уменията е вързана към клавиша 1. Същевременно в зависимост от класа левия или десния клавиш на мишката също активира базовата атака. Например Берсеркът е хибриден non-target-клас.


Системата за избор на целта е безумно объркана, тъй като тя използва същия помощник за прицелване, както в Blade & Soul (навярно авторът има в предвид мишена за прицелване във врага), но в същото това време има възможност за маркиране на противника с Tab. В Bless Online ако нямате избрана цел, то автоматично чудовището пред вас е вашия противник. Няма значение дали е на километър от вас или не. Ако натиснете Tab, то автоматичният избор на целта отпада и ви се налага да спамите Tab-а, докато не маркирате това чудовище, което ви е нужно. 

Извън боя вие може да натиснете два пъти клавиша W, за да побегнете. Бъдете обаче много внимателни, тъй като ще изразходвате издръжливостта си (stamina), която ви е нужна за блокове, отклони, салта и кълбета. Добре помислете преди да побегнете към целта си. (подобно е и в екшън MMORPG Neverwinter, там натискането два пъти на клавиша W, за да побегне героя ви е само за класа Воин и то е с цел да настигнете или да преследвате бягащ противник, както и за да избягате от по-силен враг, естествено бързият бяг ви коства издръжливостта - бележка на MMORPG News).

Система на навиците

Bless Online предлага уникална система от навици, в рамките на които вие действително може да избирате и да настройвате по свой вкус именно тези, които искате да използвате. На определени нива от развитието си може да купувате нови умения при треньора. 

Вашият герой ще може да използва определено количество "екипирани" умения, така че ще трябва да настроите панела си с уменията, които наистина ви трябват според вашия билд. Това прави PvP и PvE по-увлекателни, тъй като героите няма да са идентични, а ще имат различни избрани билдове от умения, като всеки един има с какво да изненада противника си. Определени класове разполагат и с верига от комбо умения, например съборили сте врага на земята и се включва умение, което може да се използва само по отношение на повален противник. 

На видеото по-долу е показана възможност за превключване на различните умения. Аз настроих две конфигурации на панела с уменията си и ги нарекох "Damage" и "Priest". На панела "Damage" поставих всички умения за близък бой, докато на другия Priest" поместих поддържащите и лечебните умения, както и атакуваща магия. Вие лесно може да превключвате между различните навици и стойки с комбинациите Ctrl+1 или Ctrl+2. В моя случай Ctrl+1 се отнасяше до панела "Damage". Вие не можете да променяте стойката по време на бой, това става след като загубите агро. 

Сюжет и куестове

Кустовете бяха много релаксираши, без излишен гринд. В резултат имате възможност да разгледате околностите и пейзажите, тъй като ви остава време за изследване на превъзходно изглеждащия свят. Единственият минус тук е, че наградите не са много ...как да го кажа..."награждаващи". Веднъж по време на развитието на героя си започнах да гриндя случаен куест. По едно време съвсем случайно се появиха десет чудовища и аз без да завърша куеста, го отказах и го почнах отначало. Това ми се стори по-ефективно, отколкото да бягам насам-натам и да изпълнявам куест с нищожни награди.

Открит свят, графика и ефекти 



Графиката в Bless Online изглежда отлично, особено когато говорим за текстури, дизайн и декорации. Мога да изследвам тази игра години наред и се надявам, че тя предлага безшевен свят подобен на ArcheAge или Black Desert Online. Голяма част от местностите в първото ЗБТ бяха закрити, така че не можах да изследвам предлагания от тази игра безшевен свят. Освен това тази игра е MMORPG с много открит свят, имащ система от канали (channel). Знам, че ви се иска, да ви опиша открития свят детайлно. Тук не е като в  FFXIV 2.0, където всеки регион е разбит на малки зони. Когато разработчиците разблокират повече зони, тогава ще имам повече впечатления за света на Bless Online. Едно от нещата, което ме умори, беше смяната на деня с нощта. В играта смяната им е практически мигновено, но може би пък съм твърде взискателен.



Заключение - присъда

Bless Online е добра игра, но не и супер. В резултат аз не я играх в последния ден от теста и предпочетох да поразцъкам други игрички, да погледам ТВ шоу, но не и да играя в Bless Online. Незнайно защо, но играта не ме привлече, не ме грабна, така както предполагах. Светът в нея е впечатляващ, а дизайнът на чудовищата е жесток. Има отлична система на уменията и навиците, но предстои да се поработи още по боевете и избора на противник. Все пак това беше първия закрит бета тест на Bless Online, така че разработчиците имат още време за да поправят нещата и да се вслушат в гласа на комюнитито. Студиото разработчик Neowiz състави много подробен въпросник за тестерите, така че има надежда, че разработчиците ще се вслушат. Лично аз ви съветвам да вземете участие във втория закрит бета тест.

Вижте всички публикации за Bless Online.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар