MMA за агитки: Ще се реши ли проблема с футболното хулиганство?


Европа бе потресена и много изплашена от действията на руските футболни хулигани по време на сблъсъците в Марсилия, когато изпотрошиха от бой прочутите английски вандали преди мача Англия-Русия. Марсилският прокурор Брис Робин заяви, че това са били "150 специално обучени руснаци".

Всички бяха удивени от организацията на руснаците, които бързо пометоха противниците си и изчезнаха от бойното поле, като нито един от тях не бе задържан на място. Докато англичаните традиционно бяха пияни, с отпуснатите си бирени шкембета, то руските "болельщики" се отличаваха със спортна физика и добра бойна техника. Някои от тях даже бяха с MMA ръкавици и протектори за зъби. 

В статия, озаглавена "Особености на руското футболно хулиганство", публикувана в webcafe.bg, са представени някои от групировките. 

"Music Hall и Happy Guys (Веселые ребята) са зловещи организации, подкрепящи Зенит Санкт Петербург. Те редовно си уреждат „срещи“ с Aliens и Gladiators от Спартак Москва. Точното място и броят на участниците се определят предварително в интернет. Да понесеш тежък побой е за предпочитане пред позорно бягство и сриване на репутацията."

По време на Европейското първенство обаче различните фракции са обединени и действат заедно.

Жадните за пари промоутъри веднага съзряха идеята да вкарат хулиганите на ринга, като смятат, че с това ще се реши проблема с уличните побоища. Руският промоутър Андрей Рябинский от компанията "Мир Бокса", предлага да се устроят легални срещи, където представителите на различните фракции да изясняват отношенията си. Самият той обаче отбелязва, че "Единственият проблем е в това, че ще се появят фенове на бойците". 

Други новатори вече са реализирали идеята, вкарвайки хулиганите в клетка, но не в затворническа, а на турнира TFC, разказват от allfight.ru. Боевете се провеждат по правилата на MMA във формат 5 срещу 5. Видеоклип с финалната среща между Jungvolk (Русия) и LPH (Полша)събра на youtube над два и половина милиона гледания. Според коментарите първите са фенове на руския ЦСКА, а другият отбор са привърженици на познанския "Лех". 

В интервю пред matchtv главният съдия е един от организаторите на зрелището Сергей Домнин разказва, че поляците тогава са постъпили достойно, тъй като единият от руските бойци е получил травма преди срещата и на ринга са се качили четирима души. "Поляците можеха да излязат петима, но решиха боят да е честен и излязоха също четирима".

Според правилата общото тегло на отбора не трябва да надхвърля 500 кг, т.е. един боец може да е 60-килограмов, а останалите да са по 110. На турнира могат да пристигат повече от пет човека за отбор, тъй като в един ден се провеждат квалификациите и финала - три групи по три отбора, кръгова система и после двата победителя от групите се срещат на финал. Почивиките между боевете са по 15 минути, така че резерви са необходими.

Турнирът е бил проведен в Латвия, където законодателстото е меко в това отношение, казва Домнин. В САЩ обаче в някои щати MMA турнирите са забранени, а в Норвегия скоро са били разрешени боксовите срещи и тези от по правилата на К-1.

Домнин споделя, че до сега няма тежко пострадали бойци. Един украинец е получил тежък нокаут, но няма никакви други травми. 

Досега са били проведени три турнира, като на първия турнир участниците са имали правото да скачат с крака върху главата на повален противник. Този отвратителен прийом обаче е бил забранен, но е останал т.нар. футболен ритник по паднал съперник. Ударите в гръбнака също са забранени, като следва дисквалификация след първо предупреждение. Като във футбола получилия "червен картон" боец не може да бъде заменян. Повален в нокаут боец или такъв, който се отказва, се извежда извън пределите на арената и боят продължава. Имало е случай, при който боец от Швеция е останал сам против пет противника и известно време е дал достоен отпор, движел се е и е контраатакувал. Когато обаче са го притиснали и са му отнели възможността да се защити, мачът е бил прекратен.
Промоутърите печелят от системата pay-per-view, тъй като зрители на турнира не е имало. На четвъртия се предвижда присъствието и на зрители. Интересното в случая, е че англоезичните и рускоговорящите бойци са били настанявани в отделни хотели, но битки освен на арената между тях не е имало.

Има футболни фенове обаче, които не приветстват идеята да излизат на арена, а продължават да се бият на предварително уговорени места без правила. Турнирът се оказал интересен за различни представители от Русия, Украйна, Белорус. Присъединили са се чехи, шведи, англичани, очакват се и холандци. В състава на някои от отборите имало и спортисти. Бразилците се явили със състезатели по Муай Тай и джиу джицу. Сред американците пък имало профи боец от веригата Strikeforce и един професионален военен от армията на САЩ.  
На въпрос дали няма да се напълни турнира с професионалисти Домнин казва:

"При работа в екип е по-различно. Ако поставим против петимата привърженици на ЦСКА Фьодор Емеляненко и други професионалисти, не се знае как ще се сработят в екип. Това, което на мен ми харесва са руската и полската петици - те работят много задружно и сплотено. Знаят, на кого и къде разчитат, знаят си слабите страни."

Един от бойците разказва:

"В подобен бой е много важно как се ориентираш в тълпа. Добре помня, когато за първи път попаднах в масов бой. На състезанията се биех горе-долу добре, но тук направо бях в ступор. Ориентацията в пространството се придобива с опита. 
Шансът да получиш нокаут е по-висок. Всички знаят, че нокаутът става, когато не видиш удара, а тук можеш да получиш отзад, което е опасно."

Источник: matchtv.ru
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар